Kas ir Latvijas Kvantu iniciatīva?

Iniciatīva apvieno Latvijas vadošos kvantu tehnoloģiju jomas zinātniekus un mācībspēkus ar mērķi atbalstīt zināšanas, prasmes, tehnoloģijas un idejas, kas saistītas ar kvantu fizikas teorijas praktiskiem pielietojumiem. Šī iniciatīva ir daļa no Eiropas un pasaules mēroga centieniem izveidot un pielietot virkni kvantu fenomenos bāzētu tehnoloģiju, kas nesīs revolucionāras izmaiņas skaitļošanā, sakaros un sensoru izveidē.

Kas ir kvantu tehnoloģijas?

20. gs. pirmajā pusē kvanturevolūcija nesa cilvēcei jaunu priekšstatu par to kādas ir mikropasaules likumības. Šo atklājumu rezultātā varēja tapt tādas tehnoloģijas kā lāzeri, kodolmagnētiskās rezonanses caurskate (MRI) medicīnā, nanotehnoloģijas un nanomateriāli. Taču kvantu likumību pielietojums jaunu tehnoloģiju izveidē ne tuvu nav izsmelts.

Kaut arī fundamentālie kvantu fizikas likumi ir saprasti un izpētīti, uz šiem likumiem bāzētas tehnoloģijas un produkti ir aktīvas izstrādes un attīstības stadijā. Ir vairākas jomas, kurās kvantu likumību pielietojums nesīs būtisku lēcienu šo tehnoloģiju veiktspējā un attīstībā. Šīs jomas ir: kvantu informācijas tehnoloģijas, sakaru drošība, sensoru izveide, īpaši precīza metroloģija un standartizācija u.c.

Augsto tehnoloģiju kompānijas un valstu valdības aktīvi iegulda līdzekļus kvantu tehnoloģiju attīstībā un pastāv spiedoša vajadzība veidot augsta līmeņa speciālistus, kas ir izglītoti tieši kvantu tehnoloģiju jomā. Šo tehnoloģiju attīstība ir saistīta ar dažādiem izaicinājumiem: to izveide prasa jaunus materiālus, ražošanas metodes, zināšanas un prasmes.

Kāpēc izveidota šī iniciatīva?

Latvijas Kvantu iniciatīva atbalsta globālos un nacionālos centienus kvantu tehnoloģiju izveidē un pielietošanā un kalpo par ietvaru kvantu tehnoloģiju efektīvai attīstībai. Kvantu tehnoloģiju industrija aug un attīstās un mēs tajā varam ņemt dalību ar augsti kvalificētu darba spēku augsto tehnoloģiju uzņēmumos, kā arī attīstot jaunuzņēmumus kvantu tehnoloģiju jomā.

Kvantu tehnoloģiju attīstība ir cilvēces mēroga izaicinājums, kura pārvarēšanā ir jāiesaistās ikkatrai valstij. Šī iniciatīva ir veids kā Latvija iesaistās šajā izaicinājumā. Lai Latvijas zinātnieki un speciālisti būtu kopsolī ar Eiropu un pasauli, nepieciešams koordinēt sadarbību, lai veiktās aktivitātes būtu vienotas un rezultatīvas. Lai pārvarētu šķēršļus, ir jāveido unikālas un mērķorientētas sadarbības zinātnieku starpā, jāiesaista uzņēmumi un valsts institūcijas.

Latvijas Kvantu iniciatīvas uzdevums ir pārraudzīt un koordinēt ar kvantu tehnoloģijām saistītās aktivitātes Latvijā, iesaistīties Eiropas kvantu tehnoloģiju sadarbības tīklos, kā arī sekot līdzi Latvijas industrijas vajadzībām un pārstāvēt tās intereses kvantu tehnoloģiju attīstībā.

Ko dara šī iniciatīva?

Iniciatīvas darbība šobrīd vērsta tematiskos virzienos, kas noteikti, balstoties uz Latvijas kvantu tehnoloģiju nākotnes attīstības perspektīvu un jau esošām iestrādēms zinātnē un industrijā:

  • Kvantu algoritmi un programmatūra;
  • Kvantu sensori un ierīces (teorija un realizācija; elektronika un fotonika);
  • Kvantu komunikācija un sakaru drošība.

Iniciatīvas partneri veic pētniecības aktivitātes minētajos virzienos (vairāk lasīt sadaļā Pētniecība), kā arī realizē  studiju kursu moduļus, veidojot augsta līmeņa speciālistus Latvijā gan studentu, gan uzņēmumu speciālistu vidū. Tiek attīstīti šādi studiju moduļi (vairāk par tiem lasīt sadaļā Izglītība):

  • Kvantu skaitļošanas teorija;
  • Kvantu programmēšana;
  • Kvantu tehnoloģiju fizika;
  • Kvantu komunikācijas tehnoloģijas.

Dalīties