Trešdien, 12. oktobrī, Briselē notika Eiropas Parlamenta Zinātnes un tehnoloģiju nākotnes komisijas (Panel for the Future of Science and Technology) seminārs par kvantu tehnoloģijām un Eiropas pētniecisko un rūpniecisko jaudu attīstību šajā jomā "Quantum and chips: Developing European industrial capabilities in quantum technologies". Seminārā uzstājās un diskutēja politiķi un Eiropas Komisijas ierēdņi, zinātniskās sabiedrības un uzņēmumu pārstāvji.

Latvijas Universitātes profesors, LU Datorikas fakultātes Kvantu datorzinātnes centra vadītājs Andris Ambainis uzstājās ar zinātnisko ievadrunu (scientific keynote) par kvantu algoritmu un programmatūras nozīmi kvantu tehnoloģijās. Tika uzsvērta teorētisko pētījumu nozīme, lai noteiktu, kādās jomās būs noderīgi kvantu datori un paziņots par 6 Eiropas valstu zinātnieku iniciatīvu, lai izveidotu Eiropas Kvantu programmatūras institūtu, kas koordinēs pētījumus šajā jomā.

Kvantu programmatūras nozīmi atzīmēja arī vairāki citi runātāji, ieskaitot Eiropas Komisijas viceprezidenti Margrētu Vestageri, kas savā ievadrunā teica, ka kvantu datori nevar pastāvēt bez kvantu programmatūras.

Panel for the Future of Science and Technology, kas organizēja semināru, ir Eiropas Parlamenta komiteja, kas pastāv kopš 1987. gada un ir atbildīga par tehnoloģiju izvērtēšanu. Komitejā ir 27 Eiropas parlamenta deputāti un viens no tās viceprezidentiem ir Latvijas pārstāvis Ivars Ījabs, kurš bija viens no semināra organizatoriem.

Dalīties