Lai iepazītos ar Latvijas Universitātes pētījumiem kvantu tehnoloģiju jomā un Latvijas Kvantu iniciatīvu, ceturtdien, 29. jūnijā, Latvijas Universitātē (LU) viesojās Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieka Valda Dombrovska komanda.

Latvijas Universitātes rektors prof. Indriķis Muižnieks viesiem izstāstīja par studijām un pētniecību Latvijas Universitātē un Akadēmiskā centra attīstību, savukārt profesors Vyacheslavs Kashcheyevs sniedza daudzpusīgu izklāstu par kvantu tehnoloģiju darbības principiem un attīstību, kā arī Latvijas Kvantu iniciatīvas galvenajiem darbības virzieniem – kvantu skaitļošanas un algoritmu, kvantu ierīču un kvantu komunikāciju pētniecību.

Profesors Andris Ambainis detalizēti izstāstīja par kvantu skaitļošanas principiem un pētniecību kvantu algoritmu jomā, ko veic LU Kvantu datorzinātnes centra pētnieki un kas guvusi atpazīstamību pasaulē, savukārt, pētnieks Mārtiņš Kālis iepazīstināja un parādīja demonstrāciju no LU un uzņēmuma “Accenture” kopīgā pētījuma kvantu algoritmu izmantošanai radioloģijas attēlu analīzē. Pētnieks Reinis Lazda iepazīstināja ar pētījumiem, kuri top Lāzeru centrā, un demonstrēja magnetometru.

Tikšanās noslēgumā viesiem bija iespēja apskatīt arī LU Akadēmisko centru - Zinātņu māju un Dabas māju.

Dalīties