Piektdien, 29. septembrī, visā Latvijā norisināsies Eiropas Zinātnieku nakts, piedāvājot plašu bezmaksas pasākumu un aktivitāšu programmu dažādās zinātnes nozarēs. Latvijas Kvantu iniciatīva aicina Zinātnieku naktī apmeklēt Latvijas Universitāti, Rīgas Tehnisko universitāti un Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu un iepazīties ar zinātnieku darbu! Pasākums notiks no plkst. 17.00 līdz 21.00.

Latvijas Universitāte

Akadēmiskais centrs Torņakalnā, Dabas māja (Jelgavas iela 1) un Zinātņu māja (Jelgavas iela 3)

Latvijas Universitātē zinātnieki būs parūpējušies par daudzveidīgu programmu, lai ikviens atrastu sev ko interesantu, vēl nezināmu un noderīgu. Šajā vakarā zinātnieki ļaus ieskatīties savās laboratorijās un auditorijās, lai parādītu, ka zinātnei ir dažādas šķautnes – to var ieraudzīt eksperimentos un mikroskopos, sadzirdēt diskusijās, izzināt spēlēs un darbnīcās un sajust, pašam visu izmēģinot.

Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte (FMOF) būs parūpējusies par aizraujošiem fizikas eksperimentiem un demonstrējumiem. Lāzeru centrs piedāvās magnētiskā lauka un tā izmaiņu detektēšanu un vizualizēšanu, magnētiskā lauka mērīšanu ar atomu tvaikiem vai dimantiem un ļaus izzināt kvantu magnetometru pielietojumus mūsdienās un nākotnē. Sadarbībā ar FMOF Ķīmiskās fizikas institūts apmeklētājiem piedāvās iespēju, izmanotojot nanovadus, izgatavot nanoierīces, lai veiktu magnetotransporta mērījumus. FMOF pārstāvjus varēs satikt Zinātņu mājā 5. un 7. stāvā.

Visa vakara garumā LU Kvantu datorzinātnes centra pētnieki aicina interesentus iepazīt kvantu algoritmus, aplūkojot Grovera algoritma darbības demonstrāciju un kvantu klejošanas vizualizāciju. Savukārt, lai izprastu, kas ir kvantu algoritmi un kur mēs varam ar tiem saskarties, visi interesenti ir aicināti uz LU vadošā pētnieka Aleksandra Belova lekciju "Kvantu algoritmi mūsu dzīvē" plkst. 18:30. LU Kvantu datorzinātnes centra pētniekus būs iespējams satikt Zinātņu mājā, 4. stāvā, 401. telpā.

Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts

Ķengaraga ielā 8, Rīgā

Zinātnieku nakts ietvaros Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts plāno jebkuram interesentam, jo īpaši bērniem, jauniešiem un to vecākiem, parādīt, ka LU CFI ir vieta, kur top pasaules līmeņa zinātne un idejas pārtop reālos produktos, kas uzlabos ikviena ikdienu. Pasākuma ietvaros zinātnieki apmeklētājus iepazīstinās ar LU CFI tapušajiem izgudrojumiem, aktuālākajiem projektiem, kā arī zinātnes aizraujošo pusi.

Rīgas Tehniskā Universitāte

Telekomunikāciju institūts
Šķiedru optikas pārraides sistēmu laboratorija
Āzenes iela 12, Rīga, 2. stāvs, 234. telpa

Baltijā unikālajā šķiedru optikas pārraides sistēmu laboratorijā varēs uzzināt vairāk par optiskajām šķiedrām un sensoriem, dažādu optisko tehnoloģiju lietojumu mūsdienu datu pārraidē, kā arī tehnoloģijām nākotnes drošajiem sakaru tīkliem.

Dalīties