No 1. līdz 8. oktobrim Latvijas kvantu iniciatīvas pārstāvji Vjačeslavs Kaščejevs, Zane Čerpakovska no Latvijas Universitātes, Jurģis Poriņš, Svitlana Matsenko, Jānis Braunfelds, Andis Supe no Rīgas Tehniskās universitātes, Andris Anspoks, Arturs Bundulis no Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta viesojās Francijas vadošajos kvantu tehnoloģiju pētniecības centros Parīzē, Truā, Dižonā, Bezansonā, Grenoblē un Nicā, lai tiktos ar pētniekiem un veidotu sadarbību kvantu tehnoloģiju jomā.

Braucienā nozīmīga bija tikšanās ar Franču nacionālās kvantu stratēģijas vadītāju Neil Abroug. Latvijā kvantu iniciatīva izveidota vien pagājušajā gadā, apvienojoties četriem nozīmīgākajiem kvantu pētniecības centriem, savukārt Francijā nacionālā kvantu stratēģija darbojas jau kopš 2021.gada. Lai gan Latvijas kvantu iniciatīva ir mazāka nekā franču, mūsu prioritātes un fokuss uz izcilību sakrīt, to apliecina gan jau esošās sadarbības ar franču zinātniekiem, gan iespējamās sinerģijas, kas pārrunātas šī brauciena laikā.

Jau šobrīd Latvijas Kvantu iniciatīvas partneri sadarbojas ar Francijas zinātniekiem kvantu algoritmu jomā, augstas jutības 3D magnetometru izveidē, nanoelektronikā, u.c. Sadarbība kvantu sakaru un fotonikas, īpaši polimēru fotonikas, jomā sniegs pienesumu abu valstu nacionālo kvantu iniciatīvu attīstībai.

Brauciens notika projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” (Nr. Nr. 2.3.1.1.i.0/1/22/I/CFLA/001) ietvaros, projektu finansē Eiropas Savienības Atveseļošanas fonds un valsts budžets.

Dalīties