Foto: Vitālijs Vinogradovs

Ceturtdien, 18. janvārī, Rīgas Tehniskajā universitātē un RTU Telekomunikāciju institūtā viesojās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisija.

Apmeklējot RTU Telekomunikāciju institūta Šķiedru optikas pārraides sistēmu laboratoriju, kas nodarbojas ar mikročipu pētniecību, viesi iepazinās ar pasaules rekordiem, kurus RTU zinātnieki ir sasnieguši, pētot iespējas, kā ar pēc iespējas mazāku enerģijas daudzumu un mazāku siltuma izdali datus varētu pārraidīt pēc iespējas ātrāk un drošāk ar mazākām ierīcēm. Pētnieki iepazīstināja viesus arī ar Latvijas Kvantu iniciatīvu (LKI) un projekta “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva” trim pētniecības pīlāriem, un RTU darbu kvantu sakaru sistēmu tehnoloģiju izpētē un izstrādē. Pastāv cieša sasaiste starp mikročipu projektā iegūtajiem rezultātiem un LKI plānoto, jo izstrādātie mikročipu prototipi var tikt pielietoti kvantu sakaru sistēmu izveidē, lai nodrošinātu ne tikai pārraidāmo datu ātrāku pārraidi, bet arī to drošību.

RTU Telekomunikāciju institūts nodarbojas ar optisko pārraides sistēmu matemātisko modelēšanu, projektēšanu un ieviešanu; veic pārraides sistēmu spektrālās efektivitātes mērījumus; pēta nelineāros optiskos efektus optiskajās pārraides sistēmās. Institūta pētniekiem ir kompetence šķiedru un nelineāro šķiedru optikā, optisko sakaru līnijās un pārraides sistēmās. Norit sadarbība ar telekomunikācijas industrijas pārstāvjiem. Institūts iesaistās Latvijas Kvantu iniciatīvā ar mērķi veikt praktiskus eksperimentus kvantu komunikācijas tehnoloģiju jomā.

Dalīties