Foto: Toms Norde

Ceturtdien, 4. aprīlī, Latvijas Universitātē (LU) viesojās Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Prezidentu Universitātes telpās uzņēma LU rektors profesors Gundars Bērziņš. Vizītes ietvaros Latvijas Kvantu iniciatīvas pārstāvji iepazīstināja prezidentu ar Latvijas zinātnieku sasniegumiem un aktuālajiem pētījumiem kvantu tehnoloģiju jomā.

Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (FMOF) doktorante Elīna Pavlovska pastāstīja par FMOF Nanoelektronikas teorijas grupas pētniecības virzieniem, sadarbības partneriem un detalizētāk par savu promocijas darbu, kurā ir radīta kvantitatīva teorija kontrolētu elektronu sadursmju skaidrošanai. FMOF doktorante Agnese Spustaka parādīja čipu nanomateriālu fundamentāliem pētījumiem un dalījās ar savu pieredzi Jauno Fiziķu Skola vadīšanā un nodarbību organizēšanā. Savukārt Atomfizikas un spektroskopijas institūta pētniece Inga Brice demonstrēja eksperimentu, kā ar gaismu var precīzāk izmērīt jebkādu garumu.

Lāzeru centra pētnieki Artūrs Mozers, Reinis Lazda un profesors Mārcis Auziņš viesus iepazīstināja ar fizikas fundamentālajiem pētījumiem kvantu sensoru izstrādē un to potenciālo pielietojumu aizsardzības un citās jomās.

4. aprīlī visā Latvijā norisinājās " Ēnu diena", tāpēc prezidents LU Akadēmiskajā centrā viesojās kopā ar savām ēnām.

Dalīties