24. aprīlī norisinājās Pasaules kvantu dienai veltīts pasākums, kurā zinātnieki un industrijas pārstāvji dalījās stāstos un diskutēja par kvantu tehnoloģijām un to pielietojumiem šobrīd un nākotnē, kā arī šo tehnoloģiju attīstības ieguvumiem Latvijā.

Latvijas Universitātes tenūrprofesors Vjačeslavs Kaščejevs savā prezentācijā atbildēja uz bieži uzdoto jautājumu – kas ir kvanti? Rīgas Tehniskās universitātes profesors Jurģis Poriņš pastāstīja par darbu pie ātra un droša sakaru tīkla, ko nodrošinās kvantu tehnoloģijas. Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta vadošais pētnieks Juris Vīksna atklāja kvantu kriptogrāfijas nianses un darbu pie informācijas sargāšanas, kas varētu būt apdraudēta līdz ar kvantu datoru plašāku izmantošanu, bet LU Lāzeru centra vadītājs Artūrs Mozers izstāstīja par aktuālajiem pētījumiem un darba pie kvantu tehnoloģijām, kas palīdzēs orientēties brīžos, kad nav pieejams GPS. Accenture Atvērto inovāciju projektu vadītāja Baltijā Zane Kalniņa uzsvēra kvantu tehnoloģiju potenciālu biznesā, savukārt Latvijas Universitātes tenūrprofesors Andris Ambainis izstāstīja par kvantu datoru ienākšanu mūsu dzīvē un darbu pie kvantu algoritmiem.

Pasākuma otrajā daļā kvantu tehnoloģiju jomas eksperti - Latvijas Universitātes tenūrprofesors, Kvantu datorzinātnes centra vadītājs Andris Ambainis, Latvijas Universitātes tenūrprofesors, Nanoelektronikas teorijas grupas vadītājs Vjačeslavs Kaščejevs, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta vadītājs Andris Anspoks, Accenture Atvērto inovāciju projektu vadītāja Baltijā Zane Kalniņa, Latvijas Universitātes Ķīmiskās fizikas institūta vadošā pētniece Gunta Kunakova un Elektronikas un datorzinātņu institūta vadošais pētnieks, Integrēto shēmu un sistēmu laboratorijas vadītājs Rihards Novickis – piedalījās diskusijā “Kāpēc Latvijai nepieciešamas kvantu tehnoloģijas?”. Eksperti apsprieda kvantu tehnoloģiju jomas, kurās Latvijai ir attīstības potenciāls, un uzsvēra ieguvums, ko valstij sniedz kvantu tehnoloģiju attīstīšana, tostarp, cilvēkkapitāla attīstību, atpazīstamību un ekonomisko izaugsmi. Pasākumu vadīja Valdis Melderis.

Pasākuma noslēgumā klātesošie devās ekskursijā uz LU Lāzeru centru un LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Kvantu optikas laboratoriju.

Pasaules kvantu diena jau trešo gadu tiek atzīmēta visā pasaulē un šogad jau 65 valstīs norisinās dažādi pasākumi. Latvijā ar tik plašu programmu Pasaules kvantu diena tika atzīmēta pirmo reizi. Pasākumu organizēja Latvijas Kvantu iniciatīvas komanda.

Latvijas Kvantu iniciatīvu ir izveidojuši Latvijas vadošie zinātnieki un mācībspēki no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes, LU Cietvielu fizikas institūta un LU Matemātikas un informātikas institūta, lai veiksmīgāk pārraudzītu un koordinētu ar kvantu tehnoloģijām saistītās aktivitātes Latvijā. Latvijas Kvantu iniciatīvas partneri realizē Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda un valsts budžeta finansēto projektu “Kvantu tehnoloģiju iniciatīva”, kas sniedz nozīmīgu ieguldījumu kvantu tehnoloģiju pētniecībā un izglītībā Latvijā un veicina nākotnes darba tirgum noderīgu augsta līmeņa digitālo prasmju apguvi.

Pasākuma tiešraides ieraksts jau šobrīd pieejams Latvijas Kvantu iniciatīvas Facebook lapā un drīzumā būs pieejams arī Youtube.

Dalīties